donderdag 20 september 2012

Het morele failliet van vrijheid van meningsuiting


Afgelopen week ontstond er grote commotie door een anti-Islam filmpje.
Op vele plaatsen in het Midden-Oosten, maar ook in Europa, waren er demonstraties van Moslims tegen deze film, waarin moslims op amateuristische wijze geschoffeerd werden.

Dieptepunt was de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië, die bij deze protesten op beestachtige wijze vermoord werd. Tegelijkertijd zijn er verhalen dat deze moord met voorbedachten rade door Al Qaeda is begaan. Hoe het ook zijn mag, alle demonstraties waren weer een toonbeeld van de intolerantie en schijnheiligheid ten top van de Islamitische Arabische wereld.
De Profeet was beledigd, de moslims gekrenkt, wat de ongeremde haat en wantoestanden zou mogen rechtvaardigen,  aldus de Islamitische wereld.

Dat hier even “vergeten” wordt dat bijna dagelijks in de Islamitische wereld
(kinder-)films worden vertoond waarin Joden als apen, ratten en al het andere mogelijke kwaad worden afgeschilderd zal IK dan maar even vergeten.

Daar waar de Islamitische wereld uit zijn dak gaat van deze film, zo valt Europa over haar voorzitter heen die eerder deze week in aanwezigheid van moslimvertegenwoordigers de film veroordeelde, zonder expliciet de gewelddadigheden in de Islamitische wereld te veroordelen. Hier zou namelijk de vrijheid van meningsuiting in het geding zijn. Hoe smakeloos ook, iedereen moet toch zijn filmpje mogen maken. Het is tenslotte een groot verworven recht dat we hebben verkregen en waardoor we ons ook direct maar moreel superieur achten aan de Islamitische wereld. Vrijheid van meningsuiting, hoe kwalijk, smakeloos, grof en beledigend ook, is het hoogste goed, toch ?

Vrijheid van meningsuiting: het mantra van een moreel failliet westen, waar het begrip beschaafdheid verworden is tot een holle frase. Onder de noemer van deze ultieme uiting van vrijheid, zeggen wat je denkt, in plaats van eerst denken wat je zou kunnen zeggen, is het mogelijk dat politici spreken over bijvoorbeeld “kopvodden-taks” en mag bijvoorbeeld een Hans Teeuwen ongehoord grof zijn, want dat is pas humor en het bewijs van de rijkdom van vrijheid van meningsuiting. Het morele verval van het westen is niet beter te duiden door te wijzen op de “stijl”  van het merendeel van de huidige generatie cabaretiers . “Lache joh, hij was weer super grof”  . Tja, mensen zijn net apen, goed voorbeeld doet volgen….
Pownews vond het deze week direct leuk om maar een aantal filmpjes te tonen waarin Jezus belachelijk wordt gemaakt.

De ongekende en ongeremde grofheid die OOK de westerse wereld kenmerkt, waardoor het mogelijk is Joden, Christenen, Moslims, homo's, politici, gezagsdragers of wie of wat dan ook dat je niet aanstaat maar te schofferen, is juist hetgeen polariserend werkt. Vrijheid van meningsuiting werkt dus als een boemerang en blijkt dus helemaal niet het ultieme te zijn. We zijn hierin volledig doorgeslagen.

Er zit wat mij betreft dus nog een heel andere kant aan alle ophef over het filmpje.
Ja, vrijheid van spreken, schrijven, discussiëren is inderdaad waardevol genoeg om te verdedigen tegenover een intolerante Islam. Maar vrijheid van meningsuiting is niet het hoogste goed.

Daar waar vrijheid van meningsuiting ophoudt, gaat beschaafdheid namelijk oneindig veel verder.

Willen wij het morele gelijk aan onze kant hebben, dan zullen we beschaafdheid na moeten streven in plaats van vrijheid van meningsuiting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten